Парите са подсигурени от Швейцария

Курсантите в Академията на МВР влизат в бъдещето с топ техника за разследване. Парите - над 1 милион франка, са подсигурени от Швейцария.

Най-модерната криминалистична лаборатория у нас се намира в Академията на МВР. В нея курсантите ще се учат от това как да вземат отпечатъци до това как да различават фалшиви пари.

Лилия Симеонова има над 20 години стаж в събирането на доказателства от местопрестъпления . Сега учи курсантите в МВР как да го правят.

„Цял живот съм мечтала за едно такова добро базово обучение”, заявява Лилия Симеонова, преподавател в Академията на МВР.

Обучение, което в реални условия показва как се изследват, например куршуми от престрелка. Как се различават истински от фалшиви пари. Как се проверява истинността на личните документи.

„В последните години, за съжаление има невероятен отлив от тази професия. Не съм съгласна затова, което говорят, като прегаряне в професията си, няма такова нещо като прегаряне, ако си обичаш професията”, смята Симеонова. 

А новата база, според нея, ще възпитава любов към занаята.

Екип на NOVA се срещна с ректора на Академията доц. Неделчо Стойчев на чисто новия полигон за симулация. Като бивш шеф на Института по психология той взима участие в безпрецедентната за България заложническа криза в банка в Сливен през 2011 година  и води преговори с похитителя.

„Симулативните упражнения дават възможност за пресъздаване на истински случаи, за отчитане и на някои пропуски, грешки, а също така и на позитивните места”, коментира доц. Неделчо Стойчев, ректор на Академията на МВР.

Освен банка, магазин и клуб на територията на полигона има цяло полицейско поделение със стая за разпознаване. В нея бъдещите полицаи се учат как да вършат процедурата законово.

„Има и арести, които са наистина с европейски стандарт”, заявява доц. Неделчо Стойчев. И уверява, че условията са по-хубави, отколкото на „Г.М. Димитров".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.