Граждани настояват за по-строга присъда на шофьора, убил Мартин Чикалов

Протестно шествие ще премине в петък по улиците на Варна. Протесиращите ще настояват за по-тежка присъда на шофьора, който прегази 38-годишния балетист Мартин Чикалов през септември.

6 години затвор за шофьора, прегазил балетист във Варна

Преди два дни Варненският окръжен съд постанови 6-годишна ефективна присъда за 25-годишния неправоспособен водач Петър Здравков, който в момента на катасрофата шофирал под въздействието на наркотици. Подсъдимият призна вината си и поиска делото да се гледа по съкратената процедура. Това дава възможност на подсъдимия да получи с до 1/3 по-малко наказание. Именно срещу тази законова мярка е насочена демонстрацията на гражданите на морската ни столица.

И.д. окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров заяви в ефира на "Здравей, България", че проблемът е законодателен. Според обвинителя трябва да се постави на обществен дебат възможността, при утежняващи вината обстоятелства, виновните за сериозни инциденти на пътя да намаляват присъдите си.

Защитникът на Здравков пък заявил, че клиентът му не е доволен от наложената му присъда и ще я обжалва пред Апелативния съд във Варна.

Протестиращите настояват за осигуряване на безопасна градска среда с поставянето на повдигнати пешеходни пътеки, острови и кръгови кръстовища.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортер: Георги Александров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.