Тържеството се провело в ресторант в центъра на Варна

Близо 70 деца с хранително отравяне след коледно парти във Варна. Тържеството се провело в ресторант в центъра на града. Там са празнували повече от 100 ученици от Пета езикова гимназия. Консумирали са коктейлни хапки и сладка, които са били доставени от кетърингова фирма.

Съмнения за хранително натравяне на ученици в Добринище

Заведението е затворена, тъй като след купона младежите масово не се чувствали добре. Проявяват симптоми, характерни за класическо хранително отравяне. Здравните власти във Варна започнаха съвместно разследване.

Славина Жекова е майка на една от деветокласничките, която е била на училищния купон в нощния бар в събота вечер. Разказва, че в неделя се е събудила с главоболие, отпадналост и болки в корема.

Деца се натровиха в хотел в Хисаря

Общо 68 деветокласници са проявили симптоми на хранително отравяне след партито. Един от тях остава под лекарско наблюдение, защото има хронично заболяване. Останалите се възстановяват в домашни условия.

Още в понеделник отговорните институции са започнали да разследват случая. Взети са проби от храната и персонала, които трябва да бъдат изследвани. От нощния бар обясниха, че за нуждите на партито е била използвана външна фирма и тяхната кухня няма нищо общо с хранителното отравяне.

СЛЕД ПАРТИ ЗА ХЕЛОУИН: 10 деца - в болница

Резултатите от назначените изследвания трябва да бъдат готови до края на седмицата. Тогава ще стане ясно и каква е причината за хранителното отравяне. Според експерти от РЗИ-Варна обаче най-вероятно става въпрос за отравяне или с бактерията Ешерихия коли, или със салмонела.

Репортер: Георги Александров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.