Няма да има санкционирана процедура

Европейският съюз и Италия постигнаха споразумение за бюджета на страната за 2019 г., което означава, че Европейската комисия (ЕК) няма да започне процедура за санкции срещу Рим. Това съобщи в Брюксел комисарят по еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, предаде БГНЕС.

"Постигнатото споразумение не е най-идеалното, но избягва стартирането на процедурата по бюджетния дефицит", каза той.

Конте: Парите за компенсациите от трагедията в Генуа са недостатъчни

Според еврокомисаря ЕК днес е изпратила официално писмо до италианския министър-председател Джузепе Конте, в което докладва за своята оценка. "Днешното писмо показва, че ЕК взема под внимание новите фискални мерки на италианското правителство, които, ако бъдат приети от италианския парламент преди края на годината, ще позволят на ЕК да се откаже от препоръката за започване на процедурата на този етап", добави той.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА: Брюксел отхвърли бюджета на Италия

През ноември Европейската комисия отхвърли окончателния проектобюджет, представен от Италия като "грубо нарушаване на установените икономически норми на ЕС". Освен това ЕК възнамеряваше да започне санкционна процедура срещу Рим, която се предприема в случай че определена държава от ЕС не изпълни задължението си да спазва икономическите параметри. В случая с Италия ЕК не беше удовлетворена главно от прогнозата за бюджетен дефицит от 2,4%, което в условията на недостатъчен икономически растеж може да доведе до опасно увеличение на външния дълг на страната.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.