В списъка са и заподозрените за отравянето на Скрипал

Съединените щати добавиха 18 физически и 4 юридически лица в санкционния си списък срещу Русия, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на изявление, публикувано на сайта на американското министерство на финансите. „Мярката е предприета "в отговор на продължаващото неспазване на международните норми от страна на Русия", се казва в съобщението.

САЩ са внесли в санкционния си списък двамата руснаци, заподозрени за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му с "Новичок".

През ноември Скотланд Ярд публикува нови клипове на заподозрени за инцидентите в Солисбъри и Еймсбъри, като поиска от обществеността помощ за по-нататъшното разследване. Полицията търси свидетели, които биха могли да разпознаят руснаците Александър Петров и Руслан Боширов.

В интервю за руски телевизионен канал през септември, те обясниха, че са били в Солсбъри като туристи, за да видят катедралата и останали в града, заради лошото време.

Скотланд Ярд публикува нови клипове по случая "Скрипал" (ВИДЕО)

Обвиняемите Александър Петров и Руслан Боширов са се обадили по телефона на телевизия "Русия днес" и сами поискали да говорят за случая в Солсбъри. Двамата мъже допуснаха, че може и да са се приближили случайно до къщата на Сергей Скрипал, но не знаят къде точно се намира тя.

Заподозрените за отравянето на Скрипал проговориха (ВИДЕО)

В черния списък са добавени общо 15 агенти на Главното управление (ГУ) - руското военно разузнаване, което е по-известно под старото си име Главно разузнавателно управление (ГРУ). Освен Чепига и Мишкин, други девет служители на ГУ са санкционирани заради намесата си в избори в САЩ, а четирима - за кибератаки срещу Световната антидопингова агенция (УАДА) и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

В същото време министерството на финансите на САЩ обяви, че ще отмени до 30 дни санкциите срещу руската компания "Русал" и холдингите "En+" и "Евросибенерго", предаде ТАСС.
Трите компании са се съгласили да се преструктурират, за да бъде намален делът в тях на руския олигарх Олег Дерипаска, така че той повече да няма контрол върху тях. Самият Дерипаска, метален магнат от вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин, остава в черния списък.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.