Инцидентът стана линията Якоруда - Белица

Изтеглиха влака, който дерайлира по линията Якоруда - Белица. Локомотивът на теснолинейката се удари в огромна скала, паднала върху релсите. За късмет няма пострадали пътници.

Влакът дерайлира около 6:10 часа тази сутрин. В локомотива машинист е Стоян Божков. Вижда скалите на релсите и има само няколко секунди за реакция.

СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

„В последния момент го видях. Дръпнах всички видове спирачки докрай”, разказа Стоян Божков. „Първата талига дерайлира. Нормално е човек да се притесни”.

Веднага след удара всички пътници, повечето от които са служители на НКЖИ, излизат от влака. Слизат и виждат огромна скална маса, заради която влакът е дерайлирал. Скалата е около 40 кубически метра. Локомотивът дерайлира миг преди да се удари челно в нея. Именно това е спасило пътниците.

Скалната маса е паднала на релсите минути, след като кантонерът е минал на традиционния сутрешен оглед на трасето. За блокираните релси на 500 метра зад гърба му обаче така й не разбрал, защото скалата се е свлякла от ниско и не е предизвикала тътен.

Щетите по локомотива не са тежки. Най-вероятно след козметичен ремонт, той отново ще се използва.

Пътнически влак дерайлира заради паднала скала на релсите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Само за последния месец това е третият инцидент на релсите. На 19 ноември при подобни обстоятелства влак дерайлира в Кресненското дефиле, след като се удари в паднала на релсите скала. Ранени бяха 8 души.

На 11 декември влак излезе от релсите между гарите Своге и Реброво. Оказа се, че релсите били счупени на няколко места.

По-рано тази година станаха няколко пожара във влакове. Най-тежкият беше в края на март, когато се запали композицията по линията София - Бургас. За щастие без жертви и ранени.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.