Защо не са допуснали пратка за децата в Босилеград?

Сръбските власти спряха на границата подаръци за българчетата от Босилеград.

От години Столичната община изпраща за Коледа лакомства и книги за децата от българската общност в Западните покрайнини. Тази година обаче бусът с подаръците за 180 деца е бил върнат на границата,  съобщиха представители на общността.

Веднага след това сръбският посланик беше извикан във МВнР. Бусът вече отново пътува към границата. И посланикът, и нашият външен министър бяха категорични, че няма тенденциозно отношение към българската общност. А причина за спирането била  бюрократична пречка, защото част от захарните изделия нямали необходимите документи.

Сръбски митничари върнаха бус с подаръци от София за деца от Босилеград

Тази сутрин в предаването "Здравей, България" по казуса се изказа и Иван Николов - председател на Културно-информационния център в Босилеград

"Става дума за селективно прилагане на законите. На митницата са ги спрели и трябва да минат през Калотина, за да декларират тази стока. Миналата година бусът мина нормално, но явно този път са решили, че няма да допуснат това нещо. Става дума за целенасочени действия", коментира Николов. 

По думите му с този акт се отправят недвусмислени послания, че не е желателно да провеждаме българска културна политика в Босилеград, а това продължавало от години.

Българският външен министър Екатерина Захариева и сръбският посланик в България Владимир Чургус обаче са  категорични, че не става въпрос за тенденциозно отношение на сръбските власти.

Още гледайте във видеата

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.