Вижте съветите на шампионите по транжиране на месо

В началото на годината няколко мъже от русенското село Голямо Враново представиха страната ни за първи път на Световно първенство по транжиране и се наредиха в челната шестица.

„След последното състезание искаме да покажем, че сме сред най-добрите в света. Моето мнение е, че човечеството се тласка в едни хранителни навици, които не са в синхрон с еволюцията ни като биологичен вид. Това, че се бяга от свинското месо, е груба грешка. Човешкият организъм е устроен да приема наситени животински мазнини”, каза в ефира на „Здравей, България” готвачът Лъчезар Лачев. Той допълни, че месото се преработва по-лесно от организма за разлика от преработените храни, например.

Как да сме сигурни, че месото на масата ни е качествено?

„Ако месото има хубав и свеж вид, значи не е обработвано с тежка химия. Ако видим в магазина месо, което изглежда като току-що заклано, нещо не е наред. То не трябва да изглежда и прекалено прясно, защото до няколко часа, след като бъде заклано, започва да потъмнява. За да изглежда свежо, го мажат с химия”, заяви Лачев. Той каза още, че истинското месо потъмнява леко по повърхността, а отвътре остава розово.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.