Коя е най-устойчивата традиция?

Новата година невъзможна, ако няма баница с късмети, заря, вкусна храна. Но най-вече празникът трябва да е изпълнен с близки хора и радост, без значение каква традиции спазваме.

Като говорим за традиции, всяко семейство или група близки хора имат свои ритуали, които с удоволствие повтарят всяка Нова година. Зарята е един от очакваните придружители на празника, а тук, от "Копитото" се вижда в пълния си блясък. И въпреки че традициите вървят ръка за ръка много повече с Коледните празници, във видеото ще видите и новогодишни обичаи, някои от тях със съвременен привкус. Но най-вече - с усмивка.

В Калофер сурвакарите тръгват по къщите още от 31 декември. А в подготовката за празника, вещи са по-възрастните.

ТАНЦУВАЩИ КОЛЕДАРИ: В Ямболско изпълняват уникален ритуал (ВИДЕО)

„Тая сурвакарница ергените сутрин, на първи, на парен петел, както го казваме ние 0124 са навити с навуща, това представлява бял, домашно тъкан плат и се навива на краката на момчето и отгоре се навръзва с кадънка, това е връзката, където се насуква на навущата и така изработената сурвакарница се намушква и ергените излизат на хорото на първи януари", разказва Мария Диманова.

В днешно време сурвачките са направени от огънат дрян, украсени са с пуканки, сини сливи и„пискулчета”, както ги наричат тук. Но традициите не са това, което бяха.

Вместо питка, за нова година ядем баница с късмети. И то нестандартни. Същото важи и за основното блюдо. Като например капама, свинско бонфиле със сирена, заешко с ябълков сос и агнешко.

„Всички да са щастливи! За мен това е! За агнешкото сосът е печеният сос от агнешкото, което сме приготвили и сме прибавили малко масло, редуцирали сме го”, казва главният готвач Данчо Иванов.

Ракията не се нарича домашна, а е „сингъл барел”. Изумени са и бабите на тези модерни традиционалисти.

„Тя си е класик от едно време и за нея руската салата и вратната пържола си остават”, обяснява Любомир Гелков, управител на заведение.

„Изпитвам носталгия към тези ястия, но пък трябва да представяме по малко по-различен начин нещата”, добавя готвачът.

Луксозните пориви не минават и без чаша шампанско. И въпреки всичко, май в крайна сметка мечтаем за нещо по-лично.

„Мечтаната Нова година е в една хижа в планината, затрупана със сняг, чаша шампанско и червено вино и топла компания”, обясни Любомир гелков.

Ето коя е най-устойчивата традиция - топлата компания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.