Подобни посегателства имало и преди, каза свещеник от църквата

В четвъртък столичният храм „Свети Седмочисленици” осъмна надраскан с графити. Това не се случва за първи път. Само преди месец били почистени следите от предишни такива посегателства, каза в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” свещеникът от храма отец Станко Дидов.

ВАНДАЛИЗЪМ В СОФИЯ: Надраскаха храма "Св. Седмочисленици" (СНИМКИ)

Ние не търсим отмъщение и не обвиняваме никого. Молим се хората, които са направили това, да придобият вяра, да получат просветление и да разберат, че това е грозно”, коментира свещеникът.

Той смята, че стореното се дължи на липса на възпитание и неуважение към Бога, а не на протест срещу Църквата.

В петък графитите бяха почистени. 

Най-осезаемо броят на рисунките се увеличил около ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Заради реконструкцията били премахнати и прожекторите около църквата. А в тъмнината някой рисувал почти всяка нощ  върху стените на храма.  Затова и от църквата  вече се отказали да подават сигнали в полицията. От там обаче разбрали и се самосезирали. За да открият кой рисува по фасада на църквата, в МВР проверяват всички видеозаписи от камери в района. 

Само за 2018 г. от Столичния инспекторат са изчистили над 1000 квадратни метра, изрисувани с графити. Извършителите на подобно деяние могат да бъдат глобени с до 5000 лв. Може да им бъде съставен и акт за едро хулигантство.  

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортер: Никол Панчева; Владислава Тричкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.