Ще задържа ли Триполи наши плавателни съдове, както се закани?

Напрежение между България и Либия. Двете държави са на прага на търговска морска война. Според публикации арабската страна се е заканила да задържа всеки кораб под български флаг, който влезе в нейните териториални води. У нас по спешност пристигна либийски пратеник на преговори с външното ни министерство. Там беше извикан и шефът на „Морска администрация”.

НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ЛИБИЯ: Спешни срещи в МВнР заради либийски танкер

Българска фирма твърди, че Либия й дължи пари и задържа техен кораб на бургаското пристанище. На 21 декември частен съдебен изпълнител заедно с „Гранична полиция” и „Морска администрация” смъкват либийския флаг.

„Фирмата наистина има вземания от Либия и има документи за това. Тази фирма е наследник на фирма, която е работила още по комунистическо време в Либия”, обясни в „Здравей, България” журналистът Георги Милков.

„От началото на съдебната разпра частният съдебен има решение на първа инстанция от Бургаския окръжен съд, на което се позовава. Оттам нататък има още решения на още инстанции и всъщност краят на разпрата е на 2 януари, когато излиза решението на ВАС и то е, че корабът трябва да се освободи и да се върне на либийците. Но 28 декември обаче той е отплавал. Моят въпрос е по-скоро към действията на българските държавни власти, при положение че корабът е задържан от ноември 2017 г. и е ясно, че там текат съдебни битки”, каза журналистът.

Според него този скандал може да се разгорещи още повече. По думите му Либия ще се бори до край и ще отстояват интересите си.

„Най-сериозният играч, който още не се е появил, има ресурси, разузнаване, силови, финансови и правни лостове. Това е застрахователят на кораба. Тези хора в един момент ще се появят и тогава се опасявам, че натискът върху България ще е твърде голям”, на мнение е Георги Милков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.