Рожденият ден му остава една от най-големите мистерии

Рожденият ден на Ким Чен Ун остава една от най-големите мистерии, които светът се опитва да реши, въпреки че се смята, че той е роден на 8 януари 1984 година.

Вчера севернокорейският лидер отбелязва 35-тата си годишнина в Китай, въпреки разнопосочната информация от севернокорейски медии, че той е роден през 1982 година, а южнокорейското разузнаване смята, че годината му на раждане е 1983.

ЗАГАДЪЧНАТА СЕВЕРНА КОРЕЯ: 9 малко известни факта (ГАЛЕРИЯ)

Представяме ви няколко интересни факта за лидера на Северна Корея.

Баскетболна дипломация

Ким Чен Ун е страстен фен на баскетбола и е близък приятел с бившата звезда от NBA Денис Родман, който му изпя “Happy Birthday” преди 5 години и получи бурни ръкопляскания от зрителите, преди да поведе бивши американски баскетболисти срещу отбор от Пхенян. Родман често посещава Северна Корея и публично показва вниманието, което получава от Ким, като го нарича „приятел до живот“.

Прическата

Прическата на Ким Чен Ун е предмет на много дискусии в медиите, а повечето журналисти не могат да се въздържат и да не обърнат внимание на костюма му в стил Мао Дзе Дун, очилата му с рогови рамки и накрая – запазената му марка: косата. Той я носи назад, а отстрани е обръсната. Някои медии дори пишат, че лидерът се страхувал от фризьори и сам се подстригвал. В Северна Корея наричат прическата „амбициозна“, а мнозина се опитват да я имитират.

Да постигнеш нови висини

След историческата среща между Ким Чен Ун и президента на Южна Корея Мун Дже-Ин през май, южнокорейски журналисти разгледаха по-подробно обувките на севернокорейския лидер, за да разберат колко висок е той наистина.

Ким, за който се смяташе, че е около 170 см, застанал до високия 172 см Дже Ин изглежда с около 2.5 см по-нисък от него. Но експерти забелязаха, че от предната страна на обувките на лидера са с платформа и вероятно носи специални стелки, които увеличават височината. Така беше допуснато, че истинската височина на Ким е 162.5 см.

Модата и Ким

Изглежда Ким е почитател на милитари стила, обикновено носейки тъмно или сиво-синьо сако стил Мао. Но доколкото е известно, само веднъж е сменил почерка си – сиви панталони и широка, бяла тениска и сламена шапка.

Селфи, моля

От известно време е модерно хората да си правят селфита, но за първи път Ким си направи такова през юни в Сингапур, където се срещна с американския президент Доналд Тръмп.

Севернокорейският лидер се усмихваше широко, когато министърът на външните работи на Сингапур взе мобилния си телефон, за да си направят селфи, което след това сподели в социалните мрежи. 

Поразителните разлики между Северна и Южна Корея (ГАЛЕРИЯ)

Колко е труден животът в Северна Корея?

ОТВЕТЕН УДАР: Северна Корея се закани да сваля американски самолети

Китай наложи санкции на Северна Корея

Коя е жената, която обявява най-важните новини в Северна Корея?

Историята на създаването на най-мощните оръжия в света

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.