Алексис Ципрас обвини опозиционната Нова демокрация, че се е обявила против договора от Преспа

Германският канцлер Ангела Меркел на посещение в Атина. Основна тема на разговорите - ратификация на договора за името на Македония. Междувременно, премиерът Алексис Ципрас обяви, че ще поиска вот на доверие, ако не получи подкрепа за приемането на документа.

Гръцкото правителство може да падне заради договора с Македония. Алексис Ципрас хвърли ръкавицата и на враговете си, и на приятелите си - коментират гръцките вестници.  Той обвини опозиционната Нова демокрация, че се е обявила против договора от Преспа заради временни политически ползи и предупреди коалиционния си партньор - министърът на отбраната Панос Каменос, че ще остави съдбата на кабинета в ръцете на парламента, ако не го подкрепи за договора.

Македонският парламент обсъжда смяната на името на страната

"Ако парламентът в Скопие направи необходимите конституционни промени, а гръцкият отхвърли споразумението, защото г-н Мицотакис не иска да разцепи партията си или да изгуби някои гласоподаватели, или защото г-н Каменос може и да има някакви проблеми с избирателите си тогава Гърция ще се компрометира в международен план", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Отговорът на коалиционния партньор беше категоричен - ще гласуват против Ципрас, ако той поиска вот на доверие. Ципрас ще проведе среща с Каменос, която е описвана като решаваща за политическата стабилност в страната. В Македония тече втори ден от дебатите по поправките в Конституцията, а пред парламента премиерът повтори своите аргументи.

НАТО: Присъединяването на Македония към алианса е 100% сигурно

"Имаме договор за език и идентичност, които са македонски както нашата държава, която ще носи име, признато от цял свят- Република Северна Македония", заяви македонският премиер Зоран Заев.

Пред парламента в Скопие се провежда протест срещу промяна на името на Северна Македония. Арестувани бяха двама души за нарушаване на обществения ред.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.