Страната поема 250 досиета от австрийското председателство

Европейските лидери пристигат в Букурещ за официалната церемония по откриване на румънското председателство. Тя ще се проведе на фона на протести в Букурещ под надслов "Искаме Европа, а не диктатура" - знак за политическата нестабилност в държавата, която застава начело на Европейския съюз.

Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни ще открият тържествения концерт в Румънския Атенеум, а отвън ще се чуват скандиранията на демонстранти срещу лявото правителство. Румъния поема 250 досиета от австрийското председателство и ще е на първа линия при вземане на решения по тежки въпроси като Brexit и бюджета на Европейския съюз.

Ръководителят на румънската антикорупционна агенция напусна поста си

"Разбираме възможността да действаме както в полза на Румъния, така и в полза на Европейския съюз. Подготвени сме и на техническо, и на политическо ниво", каза премиерът на Румъния Виорика Дънчила.

На церемонията няма да присъства лидерът на левите - Ливиу Драгня, макар че е председател на Долната камара на румънския парламент. Драгня, който е считан за сивия кардинал на румънската политика, влезе в конфликт с Европейския съюз заради спорна съдебна реформа. Заради промените той избегна влизане в затвор за подправяне на изборни резултати и обжалва друга присъда за злоупотреба със служебно положение.

РУМЪНИЯ НАЧЕЛО НА ЕС: Председателство под сянката на обтегнати отношения с Брюксел

"Има две причини Румъния да не е готова за председателство. Първата е политическа - Драгня ще постави като приоритет над европейските проблеми собственото си избавяне от затвор и ще продължи с натиска върху съдебната реформа. Втората са министерските служители, които не са готови да се занимават с европейски въпроси, не говорят английски, нямат познания за блока", заяви политическият анализатор Мирча Мариан.

А един от най-ярките критици на правителството е президентът Клаус Йоханис. Миналата година той беше принуден със съдебно решение да уволни главния антикорупционен прокурор Лаура Кьовеши.

"Румъния се върна назад във времето преди 2007-ма, когато станахме член на Евросъюза", каза президентът на Румъния Калус Йоханис.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер има срещи в Брюксел и с Дънчила, и с Йоханис, които трябва да изложат приоритетите за румънското председателство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.