Днес повечето от тях тънат в разруха

В деня на официалното откриване на Европейката столица на културата в Пловдив ще бъде открита и изложбата „Дим. Изложба за тютюна”. Тя е подредена в склад в самия тютюнев град. Не е тайна за никого, че през последните години свързваме тютюневите складове с палежи и опити за разрушаване. въпреки че са паметници на културата. Днес повечето от тях продължават да тънат в разруха.

Изложбата показва тютюна като поминък за стотици български семейства, както и живота, който преди години е кипял в складовете.

Европейска столица на културата: Как Пловдив се готви за домакинството?

Някогашният тютюнев склад, в който е галерията днес, до скоро е бил склад за мебели. Участта на другите сгради може да се види само с един поглед през прозореца.

Март месец, 2016 г. Багер започва събарянето на най-големият тютюнев склад в Пловдив. Архитектурната забележителност не е вписана като паметник на културата поради техническа грешка на местната администрация.

Кметът на Пловдив Иван Тотев обяснява случилото се с грешки в кадастъра.

"Открихме толкова много грешки в тази зона, които дават възможност за волни или неволни действия", каза Тотев.

Август месец, 2016 г. Четири тютюневи склада пламват. За палежа на сградите е осъден бездомникът Любомир Данчев. Версията на прокуратурата е, че огънят тръгнал от незагасена цигара.

СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА: Как се готви Пловдив за голямото събитие?

"Никой не може да ме изкара виновен, никой нямаше горе. Аз бях долу и една жена се обади и каза, че някакъв склад гори", заяви Данчев.

Граждани организираха протести с искане за запазване на културното наследство в града, а в палежа видяха инвестиционни намерения.

Вдигна се много шум, чуха се много обещания, но днес сградите стоят все така разрушени. Достъпът до тях е ограничен, защото са опасни. Кметът на Пловдив смята, че общината си е свършила работата.

ОБРАТНО БРОЕНЕ: Готов ли е Пловдив за Европейска столица на културата?

"От 2 години чакаме съгласуване на общите правила. Ние знаем там какъв е казусът. Желанието на всички собственици на имоти е да надстроят, колкото е възможно. Министерството на културата и Община Пловдив не сме съгласни. Но това не означава, че ние не трябва да имаме становище", каза кметът на Пловдив.

И докато все още се чака решение, историята ще помни - и времето на оживените тютюневи складове, и наши дни...

Репортери: Глория Николова, Благой Бекриев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.