Анализ на Чарли Купър и Дейвид Херценхорн

Голямото Brexit гласуване е факт. Всички прогнози сочат, че сделката на Тереза Мей ще бъде отхвърлена от депутатите. Това ще предизвика дни и седмици на Уестминстърски пазарлъци за това как, кога и дори дали Великобритания ще напусне ЕС.

Чарли Купър и Дейвид Херценхорн правят за „Политико” наръчник за професионален поглед над ситуацията във Великобритания, цитиран от БГНЕС.  

Мей: Без споразумението за Brexit може да се разпадане Обединеното кралство

Кога ще се проведе гласуването?

Гласуването, отложено от първоначалната му дата на 11 декември, ще се проведе във вторник, 15 януари, най-вероятно около 19:00 часа местно време или малко след това. Точната му продължителност ще зависи от процедурите в Камарата на общините. По-нататъшно отлагане на гласуването на този етап изглежда малко вероятно.

Дали това е просто едно гласуване?

Много е вероятно да има и предварително гласуване преди официалния вот на правителството. Колко значимо е предварителното гласуване зависи от това кои изменения са на прицел. Някои изменения, ако бъдат приети, биха могли да бъдат т.нар. поправки, които ефективно премахват гласуването по основния въпрос. Изменението на депутата от парламента Хилари Бен, което ще отхвърли сделката и ще поведе към Brexit без сделка, вероятно ще попадне в тази категория.

Друго изменение е например предложеното от консервативния депутат Андрю Мурисън, предлагащо сделката да бъде одобрена, „при условие, че се добави правен кодицил (допълнение) към Договора за оттегляне, в което се посочва, че срокът на действие на преходния период изтича на 31 декември 2022 г.“ и може да създаде условия за гласуване. Много ще зависи от това кои изменения председателят на Камарата на общините Джон Берков ще избере да бъдат гласувани.

Снимка: БГНЕС

Какво се случва, ако депутатите подкрепят сделката?

Ако депутатите подкрепят споразумението (повечето наблюдатели смятат, че това е много малко вероятно предвид големия брой депутати, които са се противопоставили на това), парламентарното пътешествие на сегашното правителство приключва. Камарата на лордовете може единствено да проследи движението на дебата, но няма право да гласува. След като процеса на ратификация приключи откъм британска страна, Европейският парламент трябва да одобри сделката, преди тя да бъде финализирана.

Британското правителство се подготвя за напускане на ЕС без сделка (ВИДЕО)

Ако това препятствие бъде премахнато (и повечето очаквания сочат, че ще бъде), тогава сделката ще влезе в сила, когато Обединеното кралство напусне ЕС на 29 март и незабавно влезе в преходния период, който ще продължи 21 месеца, с възможност да се разшири „до една или две години, "съгласно текста на споразумението за оттегляне.

Какво ще стане, ако депутатите не подкрепят споразумението?

С една дума: несигурност. Според условията на изменението, внесено от Тори Доминик Грийв миналата седмица, Тереза Мей трябва да се върне в Камарата на общините с алтернативно предложение в рамките на три заседателни дни (т.е. понеделник следващата седмица), обявявайки какво планира да прави по-нататък. При обичайно протичане на нещата този ход няма да доведе до автоматична промяна, но председателят Джон Берков показа готовността си да поднови парламентарната сесия, така че това може да е моментът, в който депутатите ще започнат да предлагат алтернативни планове за Brexit за евевнтуално гласуване.

Снимка: БГНЕС

Какво ще направят лейбъристите?

Опозицията на лейбъристите се ангажира да внесе предложение за вот на недоверие на правителството, ако Мей претърпи поражение. Лидерът Джереми Корбин не посочва точно кога ще се случи това, но според информацията депутатите го очакват часове след поражението и гласуването съответно може да се проведе в сряда.

Ако сделката бъде отхвърлена, отлагането на Brexit изглежда все по-вероятно.

Гласуването на недоверие изисква обикновено мнозинство и ако бъде прието, то ще постави началото на 14-дневен период, през който лейбъристите, или на теория всеки друг колектив от депутати, ще има възможност да се опита да сформира правителство, което да спечели вот на доверие в парламента. Ако след 14 дни нито една от страните не спечели вот на доверие, трябва да се проведат нови избори. Въпреки това малцина очакват правителството да загуби в първоначалния вот на недоверие, тъй като про-Brexit Торите и Демократичната юнионистка партия, които подкрепят правителството на Мей, няма да отворят вратата на правителството на Корбин.

Парламентът поема контрола. Какво означава това?

Ако сделката бъде отхвърлена, малка група от висши депутати планират да внесат поправки в правителственото предложение следващата седмица по начин, който би могъл да промени дебата на Камарата на общините, като даде на депутатите повече правомощия да представят предложения за работа на общините - и по този начин да се възползват от контрола върху дневния ред на Brexit.

200 депутати призоваха Мей да изключи Brexit без сделка

Депутатът от Торите Ник Боулс каза, че ако поправките бъдат приети следващата седмица, това изменение ще предостави на Мей три седмици, за да състави компромисен план, който би могъл да осигури мнозинство в Камарата на общините. В случай, че тя не го направи, то отговорността за това ще бъде предадена на Комисията на Камарата на общините.

А какво се случва с втория референдум?

Вторият референдум ще остане вариант, но вероятно ще дойде от депутатите. Мей многократно, с много силни думи, заяви, че се противопоставя на такъв вариант и е малко вероятно да го предложи като компромис, освен ако не е просто избор между приемането и отхвърлянето на сделката. При все това тя задължително трябва да представи този вариант, със знанието, че депутатите ще се опитат да го коригират с опцията „Оставане“.

Снимка: Getty Images

Трябва ли член 50 да бъде разширен (и Brexit да се отложи)?

Ако сделката бъде отхвърлена, отлагането на Brexit изглежда все по-вероятно.

Всички изброени по-горе сценарии изискват повече време от постановената дата на излизане 29 март и тъй като няма пълно мнозинство в Камарата на общините за нито едно предложение, по един или друг начин на Великобритания ще й е необходимо повече време. Дори и самата Мей да не го признава, депутатите ще упражнят влияние върху нея.

Разширяването на член 50 би изисквало единодушната подкрепа на 27-те държави-членки на ЕС. Това вероятно ще се случи до юли, когато новият Европейски парламент за пръв път се събере. Освен това ситуацията е по-сложна, тъй като е необходима и дискусия относно финансовите ангажименти и продължаващата роля на британските членове на ЕП. Но това изисква потенциални преговори.

Какво ще направи ЕС, ако сделката бъде отхвърлена?

ЕС пристъпва към ратификация от своя страна, така че това теоретично може да утвърди съществуващата сделка по всяко време чак до крайния срок 29 март. В най-скоро време ЕС възнамерява да възприеме подхода „изчакай и виж“, очаквайки отхвърляне на сделката, което ще отприщи непредсказуемо развитие в Лондон.

Лидерите на ЕС последователно заявиха, че ако сбъдат пресечени червените линии във Великобритания, тогава е възможна друга сделка. Ако Обединеното кралство се върне просто с искане за повече отстъпки, лидерите на ЕС ще трябва да нарушат твърдата си позиция, че настоящата сделка не може да бъде предоговорена. ЕС даде да се разбере, че ще обмисли удължаване на срока за оттегляне на 29 март, ако Обединеното кралство предложи обосновка за отлагането - провеждането на втори референдум например или нови национални избори.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.