Той подчерта необходимостта от продължаване на паричните стимули

Икономическите промени в еврозоната бяха по-слаби от очакваните, заяви председателят на Европейската централна банка Марио Драги, подчертавайки необходимостта от продължаване на паричните стимули. Предупреждението идва в момент на нарастваща загриженост за забавяне на растежа в най-големите европейски икономики като тези на Германия, Франция и Италия, подхранвано от несигурността относно Brexit и последствията от напрежението между САЩ и Китай.

"Последните икономически развития бяха по-слаби от очакваните и несигурността, особено свързана с глобалните фактори, остава видима", каза Драги пред членовете на Европейския парламент в Страсбург.

"Така че няма място за самодоволство. Значителна част от стимулите за паричната политика все още са необходими", заяви в последното си изслушване пред пленарното заседание шефът на ЕЦБ.

Растежът на световната икономика се очаква да се забави

Миналия месец ЕЦБ приключи масовата си програма за закупуване на правителствени и корпоративни облигации, целяща да стимулира растежа и да доведе инфлацията до целта на банката - малко под 2,0%. Краят на програмата означава премахване на ключов стълб на стимулите от епохата на кризата, като ЕЦБ заяви, че е на път да постигне целта си за инфлацията.

Въпреки това Драги подчерта, че банката ще продължи да подкрепя икономиката на региона чрез свръхниски лихвени проценти и чрез реинвестиране на постъпленията от облигации с падеж за дълго време, за да запази ниски разходите по заемите.

Речта на Драги дойде в същия ден, когато Германия, най-голямата икономика в Европа отчете най-слабия си годишен темп на растеж за последните пет години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.