МС ще води преговори за нов тип боен самолет F-16V Block 70

Парламентът одобри Министерският съвет да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет F-16V Block 70. "За" даването на мандат бяха общо 130 депутати /ГЕРБ, ДПС - 23, 11 от ПГ"Обединени патриоти" и двама независими/.  Против бяха 84 депутати - 66 от БСП , четирима от "Воля" и 14 от ОП. Нямаше въздържали се. 

Посолството на САЩ приветства решението на НС за изтребителите

Едновременно с това НС възлага на министър-председателя да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и провеждане на преговори със САЩ за F-16.

По време на днешното заседание на парламента депутатите се обвиниха взаимно в лобизъм и популизъм.

Цветанов: Цената на изтребителите може да падне

НФСБ обявиха, че ще гласуват против, а ДПС – за. БСП и „Воля” няма да подкрепят преговори със САЩ, защото държат държавата да не се отклонява от предварително заложените пари – 1,8 млрд. лв.

Новите изтребители: Добра сделка или политическа принуда?

„2700 искате от нас да вземем решение, с което да подпишем празен чек на правителството”, попита Кристиан Вигенин от БСП.

„Няма никакъв скрит разход, който се предлага от САЩ”, заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ.

„Ние ще инициираме референдум искат ли българските граждани да решим първо този проблем, преди да решим всички останали”, закани се лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

Втората искра се подпали заради сроковете, тъй като новите F-16 няма да дойдат, както беше замислено,  до 2-3 години.

„Пишете некролога на българската авиация, защото сега летят няколко МИГ-ове. До 1-2 години МИГ-овете ще бъдат приземени”, каза Румен Гечев, БСП.

„Ако толкова много искаме да предложим по-добри условия на нашите американски партньори, дайте нов конкурс”, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза: „Това с нов конкурс го играем 14 години и резултатът е един голям геврек – нула”.

И разгоря следващата политическа искра - геополитиката.

Сидеров предложи, според нашия интерес, да се преговаря с всички държави, включително с Русия.  И още: да получим самолетите безплатно от щатите - защото  ползват нашите бази. От ДПС изпратиха свои геополитически сигнали -   подкрепяли НАТО и Европа, затова подкрепяли и напредъка за новите изтребители.

„Там, където започва популизмът свършва националната сигурност. Гворим за купуване на сигурност, не на бойни самолети”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„ГЕРБ, ДПС и ВМРО  - пролича ли това на нова управленска коалиция”, запита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Йордан Цонев от ДПС обаче я увери, че не може да се говори за създаване на нова коалиция.

Вероятно преговорите между България и Щатите ще започнат в средата на февруари.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.