Темата коментират депутатите от ГЕРБ и БСП Емил Христов и Таско Ерменков

В сряда депутатите трябва да решат дали да дадат на правителството зелена светлина да преговаря първо със САЩ за закупуването на изтребители F-16. Все още не е ясно дали заседанието ще бъде открито или закрито.

В ефира на „Здравей, България” народният представител от ГЕРБ Емил Христов обясни, че част от информацията, която трябва да бъде обсъдена, е класифицирана. Именно това може да стане повод за дебати при закрити врата.

Депутатите решават съдбата на новите изтребители за армията ни

„Има данни и оценки, както и предложения, които самите партньори не искат да бъдат разпространявани”, поясни Христов.

Той бе категоричен, че се търси „геополитически, стратегически партньор”, от когото България да закупи новите машини за армията си. Според Христов най-добрият вариант е моделът F-16.

„Ако забавим процеса, след няколко години ще платим много по-висока цена. Всяко отлагане ще носи увеличение. Затова трябва да дадем мандат на правителството да преговаря със САЩ. Не се знае какви резултати ще постигне. Накрая сделката отново ще влезе в парламента”, коментира депутатът от ГЕРБ.

Социалистът Таско Ерменков пък припомни, че БСП са гласували „за” проекта за покупка на нови самолети, защото „нямаше да надхвърля 2% от БВП и защото ще имаме икономическо сътрудничество”.

"За" и "против" избора на властта за нов боен самолет (ОБЗОР)

„Нито едно от тези две неща няма да се случи, ако не поставим рамки на действията на правителството. Колкото повече се забави влизането на нов самолет в България, толкова повече ще плащаме за ремонти на руските машини. Процесът започна като конкурс, но ще бъде завършен като политическо решение”, заяви Ерменков.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си