Осигуряват 700 допълнителни места за яслите в София

В София през 2019 г. ще бъдат изградени 15 детски градини. Това каза заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов по време на днешното заседание на Столичния общински съвет. Той посочи, че има съществен недостиг на места в яслените групи, но уточни, че ще бъдат осигурени 700 допълнителни места. Седем от сградите са започнати да се сторят още през 2018 г. За последните десетина години 92 детски градини и ясли са пуснати в експлоатация, каза още заместник-кметът.

Нови правила за прием в детските градини в София

Чобанов коментира и правилата за прием в детски градини и ясли. Има варианти с по-голяма тежест на постоянния в сравнение с настоящия адрес, има варианти с изискване, за да се счита въобще настоящият адрес като точка за предимство, да бъде възникнал най-малко две години преди кандидатстването, поясни той.

Заместник-кметът отбеляза, че ще разгледат всички варианти и ще изберат най-работещия за обществото, каза Чобанов. По думите му дискусионен въпрос е къде да попаднат точките, свързани с приема на братя и сестри - дали в социалната група критерии, или в т.нар. основен списък. "Ще се направят различни разигравания така, че да се постигне целта - да се приеме второто дете при първото", коментира той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.