Всички поети ангажименти в социалната сфера се изпълняват, заяви министър Бисер Петков

Единодушно парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги. Това е третият проект, поискан от майките на деца с увреждания по време на протестите им миналата година. Депутатите вече приеха Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

Всички поети ангажименти в социалната сфера се изпълняват, заяви ресорният министър Бисер Петков, цитиран от БГНЕС.

Бисер Петков: Целим да доближим социалните услуги до хората

Част от важните промени са разработването на Национална карта на социалните услуги, отпадането на държавата с регламентиране на публично-частното партньорство и финансирането на услуги от държавния и общинския бюджет. Ще бъде създадена и Агенция за качеството на социалните услуги.

Законът задължава общините да организират предоставянето за асистентска подкрепа в домашни условия. Услугата ще е безплатна за хора без доходи, а останалите ще заплащат от 10% до 50% от таксата по индивидуална преценка на всеки случай. Изборът каква услуга ще се ползва и с какъв срок е изцяло на потребителя.

Сред предлаганите услуги е подкрепата за формиране на родителски умения. Акцент е координацията с болниците, тъй като решението за изоставяне на дете с увреждане най-често се взема непосредствено след раждане.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.