Полицейската работа предотвратява измами за над 120 000 лв.

"Ще ви дават по телевизията". Така звучи примамката по нова схема на "ало" измамници, с която те лъжат възрастни хора. В Русе, в първите дни на новата година, 70-годишна жена попаднала в капана на измамниците, които й обещали, че ще даде интервю пред медиите, защото е съдействала на полицията за залавянето на мошеници. А това трябвало да се случи като жената остави пари на определено място. За достоверност се прибавя и фактът, че полицаите ще бъдат придружени от журналисти.

"Ало" измамник влиза за пет години в затвора

"Наличието на журналистически екип и това, че жертвите ще бъдат давани на по-късен етап по телевизията, дава по-реалистична картина на въвеждането и поддържането на това заблуждение", каза за "Събуди се" Николай Кожухаров от МВР-Русе. 

В резултат от измамата възрастната жена се разделила с 2000 лева и златни накити.

Само преди година Валя Колева успя да предпази свекър си да не стане жертва на измамници. Схемата тогава беше друга - със заплашителна бележка.

"Смятам, че всеки един от тези възрастни хора, при каквато и ситуация да им се обадят, трябва да има близък човек - съсед, дете, роднина, на които звънне да се консултира", казва Валя.

В капана на "ало" измамниците: Какви са схемите? (ВИДЕО)

Схемата не проработва при всеки. Пет пъти измамници се опитвали да приберат пари от Кина Иванова, но тя никога не се е хващала.

"Първият път се уплаших да се обадя на полицията, защото си казах, че ми знаят номера на телефона, а по телефона те могат да разберат и адреса, и всичко", заяви Кина.

Но изобретателните измамници измислят нови елементи, с които украсяват историите, като този с журналистите, защото хората уважават медиите и им се доверяват, обясняват от полицията. А повечето от жертвите са самотни, образовани, но доверчиви.

Дете даде на "ало" измамници над 53 000 лева и злато

"Профилите са винаги възрастни хора, които са с по-старо разбиране и възпитание и имат доверие на полицейските служители. Те биват заблудени, че наистина помагат на органите на реда", коментира Николай Кожухаров.

Полицията задържа мъж с 11 000 лв. от телефонна измама

Само през миналата година чрез телефонните измами от русенци са откраднати 355 000 лева. Петима са задържаните извършители. А в резултат на полицейската работа, са предотвратени измами за над 120 000 лева.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.