50 336 души с трайни увреждания са подали заявление за получаване на месечна финансова подкрепа

Всяка една система, колкото и да е съвършена, може да има дефицити и злоупотреби при нейното прилагане. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по повод разследваната от МВР, прокуратурата и НОИ престъпна схема с фалшиви решения на ТЕЛК.

Според министър Петков действията на прокуратурата са „дисциплиниращи на всеки, който се опитва да изкара пари“ от подобна схема.

Социалният министър припомни, че още през 2017 г. е предложил да бъде променено законодателството, с което да се въведе нова „експертиза за работоспособност“, но идеята му не е получила подкрепа.

Петков представи и актуална информация за изпълнението на новото законодателство за хората с увреждания. За периода 1-21 януари 50 336 души с трайни увреждания са подали заявление за получаване на месечна финансова подкрепа.

След разкритията за фалшиви ТЕЛК-решения: Има ли незаконни схеми в болницата в Силистра?

От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, имат право на нов вид месечна помощ, съобщава БГНЕС. Финансовата подкрепа ще замени досега изплащаните месечна добавка за социална интеграция и социалната пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия в размер на 25%. Размерът на месечната финансова подкрепа зависи от степента на увреждане и се определя спрямо линията на бедност в България, която за 2019 година е 348 лв. и се актуализира ежегодно.

Стотици милиони източени с фалшиви ТЕЛК-решения в цялата страна

Заявление трябва да подадат хората с трайни увреждания с 50 и над 50%, които не са получавали месечна добавка за социална интеграция, уточни министър Петков.

За да получат новата финансова подкрепа, считано от 1 януари 2019 г., тези хора трябва да подадат заявление по образец в Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Заповедта за отпускане на месечна финансова подкрепа се издава в срок до края на месеца, следващ месеца на подаване на документите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.