На места процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии за региона

Стотици милиони са източени с фалшиви ТЕЛК-решения в цялата страна. Престъпната схема е разкрита при акция на прокуратурата и МВР. Едно фалшиво решение от ТЕЛК струвало между 600 и 2 500 лева.

Проверяващите са се насочили към тези региони в страната, в които броят на инвалидните пенсии е най-висок. Близо 30% от всички получавани пенсии са инвалидни в областите Силистра, Разград, Монтана, Габрово и Видин.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По време на акцията са били разпитани близо 200 души и са били претърсени домовете на предполагаеми посредници, където са открити лични карти и празни бланки за ТЕЛК. Засега обаче няма нито един обвинен.

РЕФОРМА В ТЕЛК: Майките на деца с увреждания настояват за промени в системата

Хората, които най-често прибягвали до измамите, са безработни и живеещи в бедни райони, без поминък.

„Около 70% от лицата, на които се снемат обяснения или се разпитват, не знаят от какво са болни, не знаят къде са ходили и пред кой ТЕЛК, не знаят какви документи трябват за ТЕЛК, с какъвто разполагат, не знаят дали са били хоспитализирани, или не”, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Имаше такъв случай на жена, която е с 93% слепота и работи като шивачка”, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Голяма част от епикризите били с едни и същи диагнози и с вписани в тях твърде общи симптоми.

„Като болки в кръста, високо кръвно, болки в колената, световъртеж - всеки средностатистически човек ги има тези симптоми”, заяви Иванов.

В Силистра действала цяла мрежа от посредници.

„Само в последните 2 седмици са констатирани десетки случаи, в които никой не ходи никъде, минават едни посредници, получават по 600 лева и директно ти носят необходимите документи и се получават едни пенсии и човек си живее добре”, обясни Гешев.

Сред посредниците е и бивша кметица на силистренско село, чийто дом също е сред претърсените.

„Бяха намерени стотици, да не кажа, че вървят и към хиляди, всякакви документи, включително и лични карти и какви ли не медицински документи”, заяви Гешев.

Последните данни показват, че всяка четвърта от новоотпуснатите пенсии у нас е за инвалидност. А в някои населени места това е всеки трети пенсионер.

„През 2018 година за този вид пенсии са извършени разходи в размер на 1 милиард и 566 милиона - това са само за пенсии за общо заболяване. Като се прибавят и другите инвалидни пенсии, сумата нараства на 1 милиард и 700 милиона, което е ръст с над 8%”, обясни управителят на НОИ Ивайло Иванов.

„Поне половината от тези инвалидни пенсии отиват при хора, които са реално здрави и нямат почти никакви проблеми. Резултатът е, че едни огромни суми, стотици милиони, изтичат в пясъка и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари”, коментира Гешев.

Все още няма задържани за измамите. В следващите дни предстои да бъдат повдигнати обвинения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.