Над 500 000 българи получават инвалидни пенсии

Повече от половин милион българи получават инвалидни пенсии, а разходите за тях растат всяка година. Затова след първата извоювана битка, майките на деца с увреждания, са готови за нова - искат реформа в ТЕЛК.

Основна пенсия за инвалидност получават малко над 519 хиляди души. Освен нея много българи имат право и на втора, както и на други социални добавки.Годишните разходи по това перо са около 1 милиард и 700 милиона лева. Сега експертните комисии оценяват колко нетрудоспособен е човек, а майките на деца с увреждания искат точно обратното. Те настояват за реформа в ТЕЛК и остават в протестна готовност.

ОКОНЧАТЕЛНО: Депутатите приеха Закона за личната помощ

Любка и съпругът й осиновяват Йордан  няколко месеца след раждането му.

„На първата годинка започнахме да забелязваме особеностите в държането му, поведението му, липсата контакт”, разказа Любка.

Родителите започват да търсят причината. Следват консултации с десетки специалисти,докато се установи, че момчето е с най-тежка форма на аутизъм.

„Държавата ми каза „имате право да върнете това дете”, но как да го върнеш, да не е стока. Ние толкова много го обичахме всички”, казва още майката.

Държавна агенция ще подкрепя хората с увреждания

17-годишният Йордан е с пожизненен ТЕЛК. Според ескпертното решение той е със 100% намалена работоспособност.

„Тази система в момента оценява техния недъг, 100% и край - той не може нищо да прави”, обясни Весела Одажиева от националната инициатива „Системата ни убива всички”.

Затова и майките на деца с увреждания,които протестираха доскоро, настояват за реформа в ТЕЛК.

„Един човек със зрителни увреждания може да работи много видове работа стига да има осигурена адекватна подкрепа,но ако един работодател иска да го наеме той минава трудова медицина, която не му разрешава,защото е 100% негоден”, каза още Одажиева.

Майките не искат закриването на ТЕЛК, а неговото надграждане.

„Това, което трябва да се случи е към тази медицински оценка да се добави и социална оценка - да бъде оценена и възможността на човека да работи, възможностите му, а не само неговата негодност”, продължават от инициативата.

За първите 9 месеца на годината  изплатените инвалидни пенсии са в размер на около 1 милиард и 400 милиона лева. Данните на НОИ показват още, че от 2014-та до 2017-та година разходите по това перо са нараснали с близо 114 милиона лева.

„Не бих могла да сложа определение, че системата функционира по грешен начин. Има нужда от подобряване на контрола върху системата на ТЕЛК”, каза зам.-здравният министър Жени Начева. 

Един от начините,по който държавата ще контролира системата, е електронен регистър. В него  ЩЕ се въвежда информация както за пациентите, така и за лекарите.

„Проследяване на целият път на лечение на пациента не само в периода на издаване на ТЕЛК решението каквато бе практиката до момента”, обясни Начева.

Именно системата щяла категорично да каже има ли фалшиви решения и колко са те.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.