Той ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.

Депутатите приеха окончателно законопроекта за личната помощ. Той ще влезе в сила от 1 януари 2019 г., а личната помощ по новите правила ще се отпуска от 1 септември догодина. Часовете, за които държавата ще плаща на асистентите, ще зависят от степента на увреждането, определена в ТЕЛК. Заплатата на личните асистенти ще е равна на минималната, а с годините е планирано тя да нараства.

189 дни след вдигането на палатковия лагер, днес майките го прекратиха. Те обаче се заканиха, че през януари лагерът ще бъде вдигнат отново - този път пред Министерството на здравеопазването, защото продължават да настояват и за реформа в системата на ТЕЛК.

За да отпразнуват "изстраданата победа", майките поканиха омбудсмана Мая Манолова. При тях дойде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Майките махнаха и плакатите "Системата ги убива".

"Законът за личната помощ за нас е законът за бъдещето на децата ни. Това означава, че децата ще ги има, когато нас ни няма и това е нашата огромна борба и огромна кауза. Законът е за всички хора с тежки увреждания, които са някъде сами в момента и без подкрепа", каза от името на майките Вера Иванова. 

Държавна агенция ще подкрепя хората с увреждания

"Благодаря на всички, които направиха възможно каузата лична помощ от страдание през надежда да се превърне в реалност", заяви председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов. 

"Това е изстрадан закон от едни смели жени, които дадоха урок на българското общество, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива", каза омбудсманът Мая Манолова. 

Политиците пък до последно използваха темата за политическо противопоставяне. 

"Г-жа Корнелия Нинова я няма. Вчера в залата бяхте 13 човека и половина. Само ви напомням, че вие искахте да нямаме ваканция за тези законопроекти. А сега ви няма", заяви депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов. Антон Кутев пък заяви, че Нинова е "свършила работата си" с внасянето на законопроекта. След края на политическото съревнование, законът за личната помощ беше приет. 

Вчера парламентът прие законът за хората с увреждания. Според промените от догодина хората с увреждания ще получават по-голяма финансова подкрепа. Въвежда се индивидуална оценка на потребностите, а изцяло нова агенция ще отговаря за хората с увреждания в бъдеще. В Закона на Мая Манолова се предвижда всички нуждаещи се да ползват личен асистент. 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.