Парламентът прие Закона за хората с увреждания, който регламентира мерките

Социалната реформа е на финалната права. Днес депутатите приеха окончателно Закона за хората с увреждания. А утре трябва да гласуват и текстовете на Закона за личната помощ. Дотук се стигна след като години наред майките на деца с увреждания протестират с искане за радикална промяна. Недоволството им беше причина да издигнат и палатков лагер до парламента. Според промените от догодина хората с увреждания ще получават по-голяма финансова подкрепа.  Въвежда се индивидуална оценка на потребностите, а изцяло нова агенция ще отговаря за хората с увреждания в бъдеще. В Закона на Мая Манолова се предвижда всички нуждаещи се да ползват личен асистент. 

„Знаете колко дълго продължи работата по този законопроект – няколко месеца, но положителното е, че имаме един нов закон, който гарантира правата на всички хора с увреждания и дава нови форми на подкрепа“, каза след гласуването социалният министър Бисер Петков, цитиран от БГНЕС. 

За първи път финансовата подкрепа е обвързана с линията на бедност, а размерът ѝ се определя в закон, а не в подзаконов нормативен акт. Тя ще бъде диференцирана в няколко група, а за нея в бюджета на министерство за догодина са предвидени 426 млн. лв.

„За сравнение ще кажа, че разходите за интеграционни добавки през тази година за 152 млн. лв.“, уточни министър Петков.

Според него с този закон се отговаря и на редицата изисквания на ратифицираната от страната ни Конвенция за правата на хората с увреждания, които са свързани с конституирането на органи, които ще осъществяват насърчаване на прилагането и мониторинг.

„Не по-малко важно е, че в закона са предвидени и мерки за заетост, което е реална интеграция на хората с увреждания“, подчерта Бисер Петков изразявайки увереност, че с него се започва цялостната реформа в социалната сфера.

Какво предвижда законът? 

Съвет за наблюдение

Той ще се състои от 9 членове – по двама ще се определят от омбудсмана и председателя на Комисията за защита от дискриминация, четирима ще бъдат излъчени от организациите на хората с увреждания и един – от БАН. Мандатът на всички членове ще бъде с продължителност 4 години, а те няма да получават възнаграждение за дейността си. Съветът ще трябва да заседава веднъж на 3 месеца и представя в Народното събрание доклад за дейността си. Новият орган ще работи за защита и гарантиране на правата на хората с увреждания, сътрудничество и взаимодействие с държавните и местните органи и с гражданството общество.

Държавната агенция за хора с увреждания

Законопроектът предвижда от 1 януари 2021 г. създаването на Държавна агенция за хората с увреждания, която да осъществява дейности, свързани с изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания.

Парламентът отпусна 437 млн. лева за политика за хората с увреждания за догодина

Националният съвет за хората с увреждания ще се ръководи от вицепремиер

Такова беше и първоначалното предвиждане в законопроекта, но текстовете бяха променени от ГЕРБ след скандала с бившия вицепремиер Валери Симеонов. След като майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ поискаха неговата оставка, повод за която станаха думите по техен адрес „кресливи жени“ с „уж болни деца“, се оказа, че като ресорен вицепремиер той трябва да поеме Съвета. Тогава управляващите разписаха, че той ще се ръководи от социалния министър, но след настояване на самите майки старото положение беше върнато.

Ще бъдат определени координатори по правата на хората с увреждания

Новият закон цели да защитава и гарантира правата на хората с увреждания, както и да създаде условия за социалното им приобщаване. Основните принципи на закона са личен избор и независимост на хората с увреждания и семействата им, равнопоставеност и недискриминация. Средствата, които ще се отпускат на хората с увреждания са за медицинска, трудова и психологическа рехабилитация, образование и професионално обучение, както и достъп до социални услуги и лична помощ.

Индивидуалната оценка излиза на преден план

Оценката ще изследва функционалните затруднения на човека с увреждане, свързани със здравословното му състояние и наличието на бариери при изпълнение на ежедневните дейности. Тя ще се изготвя по настоящ адрес от специализиран отдел в дирекциите „Социално подпомагане“, която ще се прави по искане на човека с увреждане или упълномощено от него лице. Хората с увреждания ще подават заявление-декларация, формуляр за самооценка за затрудненията им в домашни условия и извън тях, медицински документи или експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК. Документите ще могат да се подават лично в дирекциите „Социално подпомагане“ или по електронен път.

Финансова подкрепа

Съгласно индивидуалната оценка хората с увреждания ще имат право на финансова подкрепа за помощни средства, за приспособления, съоръжения и медицински грижи. Хората ще имат право още на финансова подкрепа и за лично моторно превозно средство, за приспособяване на жилище, за балнеолечение или рехабилитация, за наем на общински жилище. Директорите на дирекции „Социално подпомагане“ ще издават заповедите за отпускане на финансовата подкрепа. Въз основа на индивидуалната оценка ще се издават направленията за предоставяне на лична помощ с брой часове, социални услуги или вид подкрепа.

Депутатите въведоха работни квоти за наемане на хора с увреждания

Форми на заетост

Задължението на работодателите да определят работни места за назначаване на хора с увреждания предизвика дебат в пленарна зала. Част от „Обединени патриоти“ поискаха квотите да отпаднат, но това предложение не срещна одобрението на мнозинството. От парламентарната трибуна мярката бе оспорена от лидера на НФСБ и бивш вицепремиер по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, според когото механизмът на санкциите и вменяване на такова задължение на работодателите не са правилни.

Така от днес всички работодатели ще имат задължението да назначат един човек с трайни увреждания, ако предприятието им се състои от 50 до 99 работници или служители. Ако то имат над 100 работници, тогава хората с увреждания трябва да бъдат 2 на 100 от средносписъчния състав. При неизпълнение са предвидени и санкции.

Утре се очаква парламентът да приеме на второ четене и Законопроекта за личната помощ, а днес правителството одобри и третия важен законопроект – този за социалните услуги.

„През тази година можем да се поздравим с една значителна промяна на правната рамка за хората с увреждания и за уязвимите групи от обществото“, каза още Петков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си