Темата коментират председателите на двата състава на ТЕЛК в лечебното заведение

Стотици милиони са източени с фалшиви ТЕЛК-решения в цялата страна. Престъпната схема е разкрита при акция на прокуратурата и МВР. Едно фалшиво решение струвало между 600 и 2 500 лева.

Проверяващите са се насочили към онези региони в страната, в които броят на инвалидните пенсии е най-висок. Близо 30% от всички получавани пенсии са инвалидни в областите Силистра, Разград, Монтана, Габрово и Видин.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В ефира на "Здравей, България" председателите на двата състава на ТЕЛК към МБАЛ Силистра отрекоха да са участвали в незаконни схеми.

При нас пациентите пристигат с предварително подготвени от личните лекари документи – консултации, изследвания и епикризи, ако пациентът е лежал в болница. Ако преценим, изискваме и допълнителни изследвания. След това цялата документация се изпраща в РЗИ и докато е там, може да се обжалва”, обясни д-р Сашко Симеонов, председател на ТЕЛК Първи състав към болницата в Силистра.

Стотици милиони източени с фалшиви ТЕЛК-решения в цялата страна

Д-р Ангел Господинов пък обясни, че членовете на ТЕЛК-комисиите са най-малко трима, а в някои случаи - четирима или петима.

Ние сме инстанцията, която определя процентът на инвалидност, но подлежим на последващ контрол”, каза още д-р Симеонов.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.