Журналисти и правозащитници са притеснени от нови изисквания

Журналисти и правозащитници са притеснени от промени в Закона за личните данни, свързани с така наречения GDPR. Според тях заложените в закона изисквания за ползването на лични данни при разследвания и публикации може да създадат проблем в работата на медиите. От Комисията за защита на личните данни, която е сред авторите на закона, обясняват, че опасност от налагането на цензура няма.

Разписваните  в закона текстове засягат правилата за ползване на лични данни – като ЕГН, адрес или здравословно състояние на даден човек. Освен за регистраторите на лични данни, при ползването на такава информация ще трябва да внимават и журналистите - като зачитат неприкосновеността на личния живот на разследваните по 10 критерия.

Ще можем да контролираме как институциите използват личните ни данни

„Това създава една перманентна заплаха, че медиите могат да бъдат обект на цензура. Няма да имаме възможност да се правят и да се излъчват разследвания, които да показват нередностите на властта”, коментира Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация”.  

„Тези критерии и сега се прилагат. Те са защита и за самите журналисти”, заяви от своя страна Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

От Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори казват, че текстовете на закона са съгласувани с тях и не виждат проблем за свободата на словото.

Органът, който ще проверява за нарушения, е Комисията за защита на личните данни.

Извън останалите сигнали, миналата година комисията е разгледала 32 журналистически случая, при които е имало ползване на данни. Само в един от тях е установено нарушение. При нарушение таванът на глобата може да стигне до 5 000 лева. Предвидените санкции могат да се оспорят в съда.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.