Това решиха инспектори от ДНСК след задълбочена проверка

Сериозни нарушения при строителството на „Арапя” и „Алепу”. Националният строителен контрол поиска кметовете по места да спрат временно строежите.  Конкретно за „Арапя” има съмнения за това дали и колко дървета е било разрешено да бъдат отсечени. След една седмица проверки и ровене в документацията, ДНСК прехвърли топката към общините -Царево и Созопол, които да спрат строежите на къмпинг „Арапя” и край „Алепу”. Пропуските обаче били отстраними и затова замразяването на строежите е временно. Контрольорите обявиха и че фирмите, извършващи независим строителен надзор на двата обекта, ще бъдат санкционирани.

Ще изникне ли нов комплекс край плаж „Корал”? Говори инвеститорът (ВИДЕО)

На „Арапя” нарушенията започвали с изграждането на временния път,който обслужва не само строежа, но и вече изградено ваканционно селище

„За него има изготвена проектна документация, но тази проектна документация седи в община Царево, не е одобрена и няма разрешение за строеж”, каза началникът на ДНСК арх. Иван Несторов.

Освен това била изградена и канализация - също без разрешение за строеж. Основен проблем обаче, според  строителния контрол, било изсичане на дърветата на „Арапя”.

По този план от 2007 година,първичният план,  е предвидено да се реализира една сграда. В момента са 23 вилни сгради и ние нямаме съгласието на Регионалната инспекция за опазване на околна среда и водите точно какъв брой дървета трябва да бъдат премахнати, за да може да бъде реализирано това строителство”, обясни арх. Несторов.

От екоинспекцията, обаче твърдят, че не отговарят за премахнатите дървета, защото имотът не е защитена територия, нито в зона по НАТУРА 2000. Нямало и регистрирани вековни дървета. Така - поне за тях - изкореняването на горичката тук не е незаконно. А за ДНСК незаконна е липсата на ограда на обекта предписания за която имаше още преди дни. Наказания ще има за фирмата осъществяваща строителния надзор.

Тази фирма „Строй-консулт –Бургас” не си е изпълнила задълженията  по закон. Ще бъде санкционирана. Ако в продължение на 1 година има влезнали 3 наказателни постановления,на фирмата ще бъде отнет лиценза”, заяви арх. Несторов.

И надзорната фирма и инвеститорът отказаха коментар с мотива, че не са се запознали с документите от проверката. Малко по на север, на „Алепу”, проверяващите също открили нарушения. Първо, обектът е навлязъл в чужд имот. И второ, строежът на ваканционните сгради е започнал преди да се укрепи брега.

Инвеститорът на строителния обект тук, на плажа край „Алеппу” отказа коментар, докато не се запознае с официалното становище на институциите. И този строеж ще спре временно, по разпореждане на ДНСК.

От строителния контрол обещаха още документацията от проверката да бъде предадена и на прокуратурата.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.