Полицията е повдигнала обвинение за умишлен палеж

Безсънна нощ в Париж. 10 загинали и над 30 ранени при пожар в жилищна сграда. Много хора са опитали да потърсят спасение на покривите на съседни блокове.

Пожарът избухнал около 01:00 часа през нощта. Пламъците се разпространили бързо и много обитатели на 8-етажната сграда потърсили спасение по околните покриви.

Пожар в центъра на Париж, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Огънят беше силен и се чуваше как хората викат, защото са заклещени. Бяха излезли по терасите. Миришеше на изгоряло в целия квартал. Голям пожар”, разказва свидетел на трагедията.

Някои от загиналите са скочили от прозорците или са паднали от покривите. Други са намерени под отломките. Около 250 пожарникари гасиха огъня над 5 часа. Експерти обясняват големия брой жертви и пострадали с трудния достъп до сградата, която се намира във вътрешен двор.  След огъня, последва опасност от срутване. Затова властите предприеха евакуация.

„В опожарената сграда е имало 50 апартамента. Някои от живеещите са настанени в специално пригодена зала в кметството на 16 район, други бяха приютени от съседи и роднини”, заяви кметът на Париж Ан Идалго.

Оказа се, че пожарът е умишлен. 40-годишна жена, живееща в сградата, е подпалила огъня след скандал със свой съсед – пожарникар. 

„Информацията, която имаме, е за престъпна дейност като причина за пожара. Продължаваме да проверяваме тези данни. Задържано е едно лице - жена, която живее в сградата. Арестувана е недалеч от пожара и в момента е под полицейска охрана”, заяви прокурор Реми Хайц.

Обвиняемата имала психични проблеми, а в момента е била и пияна. Арестувана е на улицата, докато опитвала да подпали и автомобил.

Информация: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.