Специалистите ще конструират космически апарат, който да прихваща летящите космически отломки

Екип от университета "Джонс Хопкинс" е натоварен от НАСА със задачата да осигури защита на Земята в случай на потенциален сблъсък с астероид, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. 

Отговорната мисия е поверена на учени от университетската Лаборатория по приложна физика. Специалистите ще конструират космически апарат, който да прихваща астероидите, преди те да се превърнат в заплаха за Земята. Корабът ще е в състояние да удари космическия обект с висока скорост с цел да измести орбитата му. 

Пет малки спътника бяха изведени в орбита от МКС

Учените отбелязват, че е достатъчно астероид с диаметър едва няколко километра да удари Земята, за да освободи енергията на няколко милиона ядрени оръжия, взривени едновременно. 
Преди няколко години метеорит с размерите на училищен автобус се взриви над Русия. При инцидента бяха ранени над 1600 души. Учените отбелязват, че ако в случая е бил астероид, жертвите са щели да бъдат стотици хиляди. 

"При евентуален сблъсък със Земята силата ще бъде от порядъка на между 5000 и 10 000 водородни бомби", казва Джеймс Гарвин от НАСА. 

Космическият кораб ще се нарича DART (Double Asteroid Redirection Test). 

НАСА се опитва да събуди марсохода "Опортюнити"

Анди Ченг, един от ръководителите на проекта, казва: "Това, което можем да направим, е да променим орбитата на астероида, така че той да ни пропусне. И възнамеряваме да се научим как да го постигнем". 

Учените планират през 2022 г. DART да удари с висока скорост по-малкия от два астероида, орбитиращи един около друг, с надеждата да промени скоростта му. Специалистите смятат, че подобна малка промяна ще бъде достатъчна, за да отклони астероид от потенциално опасния му курс към Земята.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.