Орязват ли привилегиите на болните?

Системата на ТЕЛК не би могла да бъде реформирана, ако комисиите останат в досегашния си вид. Няма да стане с такъв тип реформи. Това каза председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините.”

Според него радикалното решение на проблема е като се премахне изцяло освидетелстването от ТЕЛК комисии. Според него, това е една от най-контролираните системи.

„Концепцията, че трябва да се повиши контролът не е съвсем вярна. Защо? В самата ТЕЛК комисия участват представители на НОИ. Институтът има комисии, които разглеждат всяко едно от решенията на комисията и могат да го оспорят пред Националната експертна лекарска комисия. Тя осъществява контрол върху тези решения, има и съдебен контрол”, обясни той.

Д-р Кацаров твърди, че премахване на процент на инвалидност не е повсеместна практика и всъщност броят на освидетелстваните не е толкова голям. „Броят на хората, които получават инвалидни пенсии, е около 500 хиляди. 300 хиляди души в страната са регистрираните хора с диабет и още толкова с онкологични заболявания. Следователно само тези две заболявания, а те по наредба ще получат над 50%, ако се освидетелстват. Броят на освидетелстваните не е толкова голям, колкото се говори”, уточни той и добави, че в България има 1,2 млн. души с хипертония.

ИЗТОЧВАНЕ НА ТЕЛК? Здрави деца от Северозапада освидетелствани като глухонеми

Нели Кожухарова от Асоциация „Муковисцидоза” съобщи за сигнал, получен в Асоциацията, за 20-годишно момче с 80% нетрудоспособност, дадена преди 3 години от ТЕЛК Комисия. След като се явява тази година пред същата комисия, не му дават никакъв процент, т.е. е 100% трудоспособен. 

"Муковисцидозата е нелечимо, генетично и прогресивно заболяване, т.е. с времето нещата само се усложняват и органите заболяват все повече и повече, т.е. няма как момчето в рамките на 3 години да се излекува. Възможно е само да поддържаме едно относително добро състояние, но това е цената на изключително сложна терапия, отнемащо страшно много време. Т.е. това освидетелстване с 0% бих определила като неадекватно”, каза Кожухарова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.