Целта е учениците да научат уроците си не от учебника, а от първо лице

Музеи и галерии изместват класните стаи. Над 50 училища в страната вече провеждат учебни часове извън сградите си. Целта е учениците да научат уроците си не от учебника, а от първо лице.

За петокласниците от столичното 149-то училище започва час по история, а урокът носи името "Съкровища в музея". Мястото - Националният археологически музей.

IT фирмите влизат в училище

За няколко минути децата се превръщат в археолози. Задачата им е да намерят определени експонати и да се опитат да научат повече за тях.

"Златните монети бяха от злато, бяха направени преди Христа. Тогава може би нещата са били много по-качествени, защото са се запазили", казва Ванеса. 

Заради уроци като този Ванеса вече има нов любим предмет - историята. Извън училище децата са по-любопитни да научат повече, категорични са и от музея.

"Виждат предметите на живо, могат да ги разгледат, могат да попитат нещо, което в класната стая няма как да разберат - особено когато го гледат на мъничка снимчица в учебника", обяснява д-р Яна Димитрова от Националния исторически институт.

Над 14 500 младежи ще опознаят Европа безплатно

За да се включат повече ученици в проекта, от образователното ведомство увеличават бюджета на програмата на половин милион лева. За участие може да кандидатства всяко едно училище у нас.

"Няма учебен предмет, който да не е възможно да се реализира в рамките на една музейна среда", заяви Радостина Николова от Министерство на образованието и науката.

А урокът днес приключи без звънец и продължи по-дълго от един учебен час - по желание на децата. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.