По темата работи Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна"

Храни с етикет „детски" не се различават по нищо от останалите продукти. Оказва се, че производителите ни заблуждават, че храните, на които е посочено, че са за деца, са по-полезни от тези за възрастни. Върховният административен съд потвърди, че това е нелоялна търговска практика, с която търговците подвеждат родителите, че купуват по-здравословни продукти за децата си.

Опасни ли са детските храни и ще бъде ли забранена продажбата им - провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

ХРАНА ЗА СМЕТ: България започва да изчислява колко храна изхвърляме

Най-често в магазините откриваме „детски” кренвирши, луканки, майонеза, пастет и лютеница. Потребителите често ги избират пред другите, тъй като се рекламират като по-здравословни и подходящи за най-малките. Изследвания обаче показват, че въпросните стоки не се различават по нищо от останалите в класа си.

Преди време Комисията за защита на потребителите провери произволно избрани кренвирши, кетчуп и майонеза от двата вида - за деца и за възрастни. Тогава някои производители премахнаха от етикетите на продуктите си надписа „детски”. Цветните етикети, снимките на любимите герои и умалителните имена върху опаковките обаче са останали. Оказва се, че ясни правила за етикетиране на детските храни в България няма.

Седем храни, които са по-полезни с кората

Никой не дава право да определя една храна като детска, защото това ще бъде една заблуда за потребителя. Всеки търговец се стреми да привлече повече клиенти и прилага такива трикове за по-големи продажби, но това не е редно”, коментира д-р Камен Николов от БАБХ.

Производителите твърдят, че рецептурите за деца са различни. И казват, че има двоен стандарт при контрола на техните продукти и на тези, които се внасят в страната ни.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес