Семейство се разделило с жилището си заради кредит

"Такава мащабна лихварска дейност не е установена в последните години на територията на Област Шумен. Работата по случая стартира след получен сигнал за незаконна лихварска дейност. Започнаха оперативно издирвателни мероприятия. Беше образувана и преписка, която бе докладвана в Окръжна прокуратура - Шумен". Това заяви в ефира на "Здравей, България" директорът на ОД на МВР Ялчън Расим по повод ареста на 33-годишния син на кмета на село Лозно Адил Ахмедов, обвинен в лихварство.

Той допълни, че при претърсванията на обвиняемия и в дома му са открити 31 банкови карти с пин кодове, множество лични карти, нотариални актове, 22 ипотечни договора, незаконно оръжие, 27 ключа за автомобили и мотопеди. Намерени са и четири газови пистолета, които не били регистрирани и патрони без налични разрешителни за ползване. Няма данни за използване на сила и заплахи. Незаконната лихварска дейност била развивана в продължение на пет години. Заеми се раздавали срещу месечна лихва от 10%.

Кметски син е арестуван за лихварство в Шумен (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Множество са заемите. Тепърва ще се установява. Има три тефтера с кредитирани лица. Лихварят е водил записки и за върнати суми и дължим остатък. Един от длъжниците е загубил жилището си заради неизплатен кредит. Предстои откритите писмени доказателства да се анализират, да се извърши експертиза за обема на дейността и да се разпитат свидетели. Няма данни за физическо насилие срещу хора, получили кредити. Има човек, който е сключил ипотечен договор с обвиняемото лице. Но след като не е успял да изплати кредита, е оставен да живее на квартира. Сега предстои разследването да установи дали договорните отношения са приключили и дали имотът е прехвърлен на обвиняемия или на трето лице", уточни окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева. Тя е категорична, че всички хора, за които се докаже, че са участвали в схемата, ще бъдат подведени под отговорност. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес