Коментират Богомил Николов и Юлиан Войнов

Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители” и финансистът Юлиян Войнов коментираха дали ще има промени в законодателството, което да защитава потребителите от неравноправните клаузи и свръх-правомощията и на банките.

„Това се знае отдавна. В една Испания хиляди хора излизаха по улиците и протестираха при такива клаузи. Голяма част от българите смирено си мълчаха и им беше разпродадено имуществото назад в годините. Само по извлечение от сметка всяка една банка можеше да разпродаде имотите на изключително неизгодни цени. И вие нямате никакво участие”, твърди Николов.

ЗА ХОРАТА И БАНКИТЕ: Омбудсманът с мерки в защита на длъжниците

Николов смята, че претенциите на Европейската комисия (ЕК) са свързани с това, че потребителят няма защита от неравноправните клаузи, защото не ги разбира. По неговите думи ЕК предлага процедурата да минава през съд, който да прецени, независимо от заявлението на потребителя в молбата, дали проблемът е резултат от подобна клауза и ако да – тя да бъде провъзгласена за нищожна.

Според Юлиан Войнов, в мотивите за промяна не е посочено кои са конкретните практики, които трябва да бъдат променени. „Аз не видях това да се анализира никъде. Директно се тръгва към решаването на един конкретен казус. Той е свързан с това, че банките на базата на извлечения от сметка, могат да извадят изпълнителен лист към своите длъжници”, добави Войнов.

Всичко по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.