Уличеният в лихварство Адил Ахмедов е освободен под парична гаранция

За първи път - детайли от лихварската схема в Шуменско, определена от разследващите като "най-мащабната в региона от години". Кметът на село Лятно проговаря за обвиненията. Той призна, че е осигурявал парите за лихварска дейност на сина си. Ахмед Динар уточни изрично, че не е присъствал на нито една договорка за залози на коли и имоти.

Тръгваме по следите на мащабната лихварска дейност на кметския син с идеята да намерим подробности от потърпевшите. Знаем, че в дома на Адил Динар са намерени десетки нотариални актове, има и прехвърлени имоти. Някои от тях са в селата Църквица, Долина и Лятно - все в Община Каолиново, Шуменско.

КМЕТСКИ СИН С БЕЛЕЗНИЦИ ЗА ЛИХВАРСТВО: Колко са изнудваните?

Една от къщите, попаднали във владение на кметския син, е тази на 25-годишната Айджан от село Църквица. Тя живее в София, но от документите за имота става ясно, че преди година той е прехвърлен на Адил заради заем.

Методи Методиев от Долина също е в тефтерите на кметския син. Ипотекирал е при Адил помещения от 70 кв.м., ползвано някога за краварник.

Според иззетите документи къщата на Фирхан и Халиме от село Лятно е заложена срещу 1 000 лв., взети през 2014 г. Дългът станал от 9 000 лв. и през 2017 г. имотът е прехвърлен. Там все още живее семейството на длъжниците.

Кметски син е арестуван за лихварство в Шумен (ВИДЕО+СНИМКИ)

Уличеният в лихварство Адил Ахмедов е на 33 години. Въпреки находките в дома му, е освободен под парична гаранция от 3 000 лв. и си е вкъщи. Виждаме се с баща му - дългогодишният кмет на селото, с когото живеят в един дом. Кметът избира да говори вместо сина си. Динар ръководи село Лятно вече пети мандат. На местните избори през 2015 г. Динар е избран със 100% подкрепа, като представител на ДПС.

"Парите аз съм ги дал. Защо да не знам, че има пари? Не съм му казал да внимава, а да се откаже", каза кметът на село Лятно и баща на обвиняемия Ахмед Динар.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.