Основен организатор на честванията са община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия

С отслужването на Божествена света литургия в Катедралния храм "Св.Успение Богородично" започва днес празничният ден във Варна. В 10,30 на централния площад в града ще бъде издигнато националното знаме, а след това ще започне празничното шествие. Участниците ще положат венци и цветя пред паметниците на граф Игнатиев, на руските и на украинските воини.
На националния празник са посветени няколко изложби в града. В музея на Възраждането е подредена експозиция, посветена на 280 години от рождението на Софроний Врачански. Посетителите могат да видят ръкописа на "Неделник" с автопортрета на великия българин, както и първата подвързия, която изработва врачанският епископ.

Навръх националния празник Ден на отворените врати обявява Военноморският музей. В специално подготвено фотоколажно ателие посетителите ще могат да се "снимат" с емблематични личности от българската история като цар Борис III, поета Никола Вапцаров, офицери от щаба на флота. Дигиталната среда ще позволи на желаещите да се качат на палубата на кораба "Дръзки", заедно с екипажа, участвал в атаката срещу турския крайцер "Хамидие" или да преживеят бурята на кораба "Миджур" в Норвежко море.

По традиция на 3 март ще се проведе и лекоатлетическата щафетна обиколка на радио "Варна". Инициативата ще събере любители на спорта за 56-и път.

Вечерта Фестивалният и конгресен център ще бъде домакин на празничния концерт-спектакъл с вход свободен "България - един завет". Тържествената заря по случай националния празник ще бъде в 19.30 ч. на входа на Морската градина.

Основен организатор на честванията е община Варна в партньорство с Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.