С едноминутно мълчание жителите на града отдадоха почит на загиналите за свободата на България

С възстановка от живи картини Разград отбеляза Националния празник - 3 март. Над 60 реконструктури от шуменските сдружения "Жива история" и "Жива сила", регионалния шуменски клон на националното дружество "Традиция", варненския клуб "Миноносец Дръзки" и артисти от Капанския ансамбъл пресъздадоха бойните действия при разградското село Езерче. Битката при селото на 26 юли 1877 г. е първият сблъсък на Източния фронт в Руско-турската война между Русчушкия руски отряд и Източнодунавската османска армия. На площад "Възраждане" в Разград 141 години след освобождението руските войски от XIII армейски корпус, предвождани от княз Александър Дондуков-Корсаков, в ролята на който се превъплати офицера от резерва Христо Драгозов бяха отново посрещнати тържествено от населението с музика и погача. Историческата възстановка възкреси и подписването на Санстефанския мирен договор.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНЕНСТВАТА В ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЖТЕ ТУК

"Днес не сме разделени на чужди и наши, а сме всички заедно - единни, смирени и благодарни пред делото на дедите ни. Днес всички сме един народ, с история и родова памет, с език и национално самосъзнание. Но ние помним и знаем, че нашето настояще и бъдеще следват заветите на Дякона и Ботев, на Раковски и Каравелов", заяви в приветственото си слово след възстановката кметът д-р Валентин Василев.

С едноминутно мълчание жителите на града отдадоха почит на загиналите за свободата на България. В знак на признателност пред героите венци и цветя бяха поднесени от представители на областната и общинската администрации, институции, политически партии, училища. Цветя положиха и признателни граждани.

12-метров трибагреник се развя от крепостта Овеч в Провадия (СНИМКИ)

Българи изработиха 15-метров трибагреник за празника (ВИДЕО)

ПРАЗНИЧНО: На ски в народни носии (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.