Празничният ден във Враца завърши с традиционното "Дунавско хоро" на централния площад и концерт

Тържествено шествие на деца, ученици, граждани, носещи в ръце 25-метров български трибагреник и водени от кмета на общината Калин Каменов, премина по улиците на Враца в началото на честването на националния празник.

Официалното отбелязване на 141-годишнина от Освожбдението на България и на националния празник на страната продължи на площад "Христо Ботев", докъдето стигна шествието. Почетен караул от военно формирование 54 990 издигна националния флаг с церемония пред паметника на Войводата.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНЕНСТВАТА ВИЖТЕ ТУК

"Днес не са нужни високопарни думи, нужно е да помълчим, да отдадем почит пред онези, които отдадоха живота си на нашата свобода и гордо да развеем трибагреника", каза в словото си за празника кметът Калин Каменов. Припомняйки ентусиазма, надеждата, единението и родолюбието от онези дни преди 141 години, той заяви, че тях трябва да предадем на децата си, както и посланието, че всеки е голям, колкото са големи мечтите му.

Благодарствен молебен и водосвет отслужи Врачанският митрополит Григорий. В архиерейското си слово за празника той посочи, че днес трябва да си спомним за всички военни и опълченци, положили живота си по бойните полета на Освободителната война, както и за всички онези възрожденци, които през столетията на робство всеотдайно и неотстъпно са проправяли пътя към свободата на Отечеството. Пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя на признателност. Официалната церемония завърши с тържествен марш на Почетния караул на врачанския военен гарнизон.

Празничният ден във Враца завърши с традиционното "Дунавско хоро" на централния площад и концерт.

12-метров трибагреник се развя от крепостта Овеч в Провадия (СНИМКИ)

Българи изработиха 15-метров трибагреник за празника (ВИДЕО)

ПРАЗНИЧНО: На ски в народни носии (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.