Отбелязването на 141-годишнината от Освобождението започна с издигането на трибагреника

Стотици граждани на Хасково препълниха централния градски площад "Свобода" за честването на националния празник 3 март. Отбелязването на 141-годишнината от Освобождението започна по-рано с издигането на родния трибагреник пред сградата на Общината в присъствието на почетен караул.

СНИМКИ ОТ ТЪРЖЕСТВАТА В ХАСКОВО ВИЖТЕ ТУК

СНИМКИ ОТ ПРАЗНЕНСТВАТА В ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЖТЕ ТУК

След това шествието се отправи към паметника на незнайния войн за церемонията по полагане на венци и цветя. Днес ние посрещаме празника със заслужена гордост, защото българското Освобождение не ни е дадено даром, а е извоювано с много кръв. 3 март не е просто празник, а съдба, каза в словото си кметът на общината Добри Беливанов.

България, това сме ние. Затова и нашият национален танц е хорото. Хващаме се за ръце, обединени тръгваме напред и няма кой да ни спре, отбеляза областният управител Станислав Дечев. От този паметен ден българската нация застана достойно редом с другите държави в Европа така, както мечтаеха нашите национални герои, посочи депутатът Евгения Ангелова.

Честването на националния празник продължи на откритата сцена на площада с концерт в подкрепа на инициативата "Пробуждане с хоро". На подиума първи се качи Представителен фолклорен ансамбъл "Хасково" с художествен ръководител Ана Димитрова, като още 4 фолклорни формации са предвидени за участие. Празничната програма ще продължи в 19.00 часа в театър "Иван Димов", където ще концертира общинският камерен оркестър. В програмата са произведения от български автори.  

12-метров трибагреник се развя от крепостта Овеч в Провадия (СНИМКИ)

Българи изработиха 15-метров трибагреник за празника (ВИДЕО)

ПРАЗНИЧНО: На ски в народни носии (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.