В храма "Св. Троица" беше отслужена панихида за загиналите

В деня на националния празник на България - 3 март в Ловеч бяха поднесени венци и цветя на всички паметници на загиналите за освобождението на града от турско иго руски воини и местни жители.  В храма "Св. Троица" беше отслужена панихида за загиналите за Освобождението, а след това отдадена почит пред паметника на загиналите ловчалии, който се намира в двора на църквата.Поднесени бяха и венци и цветя на "Кървавия камък" в кв. "Дръстене", паметната плоча на Цачо Шишков, на Алеята на българо-руската дружба, на Черния паметник и паметника на Гложенеца в парк "Стратеш".

СНИМКИ ОТ ПРАЗНЕНСТВАТА В ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЖТЕ ТУК

С гражданско поклонение и военен ритуал пред Белия паметник в парка беше почетена
паметта на стотиците жертви отдали живота си за освобождението на града.

Директорът на Регионалния исторически музей Капка Кузманова разказа за участието и ролята на Ловеч в Руско-Турската освободителна война и подвига на воините сражавали се с турската армия. Ловчанскияг митрополит Гавриил припомни, че пламъка на националното ни самосъзнание е запалил Паисий Хилендарски, който по думите му припомня на българите историческото им минало, великите царе, делото на братята Кирил и Методий и това, какво е дала България на света и на славянските народи. В словото си кметът на община Ловеч Корнелия Маринова посочи, че 3 март е от най-значимите дати в славната българска история.

"Много от съвременните писатели, историци, публицисти критикуват, и то с основание Санстефанския мирен договор, но каквито и да са критиките и каквото и да е основанието , едно е ясно: Веднъж подписан, Санстефанският мирен договор и датата 3 март остават за нас българите непреходен символ на свободата.", каза още Маринова.

Празничната програма в Ловеч ще продължи от 18:00 ч. в салона на Драматичния театър с концерта "България - земя на герои", който е продукция на НЧ "Зорница-2010 г. - Нено Щрегарски" и на Ловчанско читалище "Наука-1870 г.".

12-метров трибагреник се развя от крепостта Овеч в Провадия (СНИМКИ)