Можеше ли да има друг сценарий за България? Отговорите търси Николай Дойнов

„Руско-турската война е добре позната - както от историческите изследвания, така и от литературните творби на някои от най-големите български поети и писатели. Това е голямо събитие за нас и не само, това е голямо събитие за Европа в края на 19-и век. Решихме да не говорим за битките, а за причините за войната". Това коментира журналистът Николай Дойнов - автор на „Темата на NOVA”: Освободителната война.

„Киното също пресъздава баталните сцени на героизъм и саможертва във войната, върнала към живот българската държава. Но помним ли причините за нейното избухване и хората, приели българската кауза за своя? На националния ни празник си заслужава да поговорим отново за това“ – споделя още авторът на документалния филм.

За снимките Николай Дойнов и операторът Росен Илиев пътуват до Русия и Турция, за да се срещнат с наследниците на две емблематични личности, пряко свързани със събитията от 1878 година. В Москва те разговарят с Олга Чевская - правнучката на един от архитектите на Санстефанския мирен договор – граф Николай Игнатиев. А в Истанбул ги очаква среща с Рауф Версан - правнукът на командващия Централната османска армия Вейсел паша. 

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.