Двамата разговаряха на четири очи

Президентът Румен Радев прие руския премиер Дмитрий Медведев в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Двамата разговаряха на четири очи. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Въпреки различията по някои двустранни и международни въпроси, между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки, устояли на изпитанието на времето и неподвластни на политическата конюнктура", каза Радев в началото на пленарните разговори. 

Във връзка с отношенията между двете страни в сферата на енергетиката държавният глава подчерта, че има политическата воля и необходимите условия за равнопоставеност и сътрудничество, а то, в енергетиката, трябва да бъде основано на конкурентост, прозрачност, сигурност на доставките и изгодна за нас цена. 

„Русия е стратегически партньор в енергетиката, където има потенциал за задълбочаване на нашите отношения, разбира се, при спазване на важни принципи”, коментира Радев.

"Българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес", допълни държавният глава. Според него в енергетиката има голям потенциал за задълбочаване на отношенията ни при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките. „Особено важно за нас – изгодна цена. България предоставя добри условия за инвестиции и сме отворени в редица области. Вярвам, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки. Що се отнася до образование, наука, култура, имаме дълги традиции и огромни перспективи за развитие“, каза още президентът. 

Медведев: Чакаме гаранции за "Турски поток" от ЕК; Борисов: Участваме в хъб „Балкан”

"Трябва да направим качествен скок в развитието на отношенията ни в бъдеще. Това се отнася за икономиката. Току-що говорихме, че имаше един момент, когато всички икономически връзки се срутиха, големи проекти изчезнаха, натрупаха се взаимни обиди, търговията стагнира. С нашите усилия може да променим всичко", каза от своя страна руският премиер.

Преди разговорите в Президентството Медведев се срещна с българския си колега Бойко Борисов в Министерския съвет.

Визитата на Медведев е петото посещение на руски премиер или президент у нас за последните 30 години. За Медведев това е втора визита в България. Последно той бе тук през 2008 г. като част от делегацията на президента Владимир Путин. 

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА МЕДВЕДЕВ У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.