На децата, носили оръжия, ще бъдат наложени мерки за възпитателен надзор, каза заместник-министърът на образованието

"Това действително е един от фрапиращите случаи. Държа да подчертая, че аз съм била в над 20 общини, нашият министър е бил вече в почти 80 населени места. Това не е масова практика. Това е конкретен случай в това училище, но той все пак дава интересна картина за трудностите, с които се сблъскват учителите в българските училища”. Това коментира заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева във връзка със случая с въоръжените ученици в Самоков. Те влизали в класната стая, въоръжени като за война - с боксове, ножове и електрошокови палки. Арсеналът е бил иззет, а директорът и полицията разказват, че на мястото на отнетите оръжия бързо се появяват нови.

Деца от Самоков ходят с ножове и палки на училище

Училището е „Неофит Рилски” в Самоков. В него учат 960 ученици, а сред въоръжените има дори деца на възраст под 14 години. Учителите отнемат оръжия, но само, когато ги видят или намерят. На рутинни проверки нямат право. „Те сами идват, клеветят се”, казва директорът на ОБУ „Неофит Рилски” Мариана Солунска. „Учителите ни е страх, защото особено по-големите деца - в 8 - 9-ти клас, проявяват понякога агресия. Такава, че ние не знаем дали няма да се нахвърлят върху нас”, коментира главният учител Иванка Николова. До бой с оръжия в училището до момента не се е стигало.

По думите на Деница Сачева училището е с много на брой деца и действително учителите се налага да влизат и в такива несвойствени полицейски роли като изземане на оръжие. „Ние ще вземем съответните мерки. Работим заедно с дирекцията на полицията в града и с местната Комисия за борба с противообществените прояви. Със сигурност на децата, които са носили тези оръжия, ще им бъдат наложени мерки за възпитателен надзор, а на родителите ще им бъде наложена глоба”, каза още Сачева в студиото на „Здравей, България”.

България е отпуснала над 11 млн. лв. за 205 неделни училища

По закон тази глоба може да бъде между 50 и 1 000 лв. "Комисията за борба срещу противообществените прояви, която е към общината, ще наложи тези глоби, но ние ще проследим това действително да се случи", обясни Деница Сачева. И допълни, че агресията в училище е следствие на агресията в обществото.

Още по теметата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.