От бранша обвиняват фирма в нелоялна конкуренция

Таксиметрови превози на ръба на закона. Разследването на NOVA продължава.

А клиентка на фирмата останала без багажа си.  Младото момиче си поръчало таксито от руската компания. Пристига необозначен автомобил.

Незаконен таксиметров превоз: Фирма наема служители на черно

„Когато пристигна шофьорът, отворих задната врата на колата, оставих си едната чанта на задната седалка и в момента, в който затворих вратата шофьорът беше в края на улицата”, разказва потърпевшата.

Прави няколко неуспешни опита да се свърже с шофьора. 

„Обадих се в полицията и след 15 минути разправии с полиция, точно след толкова таксиметровият шофьор е осъзнал, че не съм в колата и ми се обади”, разказва момичето.

В крайна сметка той връща багажа.

В първата част на разследването ви показахме колите, които не отговарят на никакви изисквания за таксиметров превоз. Със скрита камера ви показахме и инструкциите, които дават на кандидат-шофьор.

За извършване на нерегламентиран превоз законът предвижда наказания и за шофьора - между 2 000 - 6 000 лв., както и за фирмата.

"Има обща санкция в размер между 3 000 и 6 000 лв. глоба или имуществена санкция, ако превозвачът назначи при себе си лице, което не отговаря на изискванията да извършва таксиметров превоз или допусне то да извършва този превоз", каза адвокат Красимир Иванчев.

От таксиметровия бранш обвиняват фирмата в нелоялна конкуренция.

"Тя поставя нашия бранш при неравностойни условия. Не отговаря на изискванията, на който ние сме поставени в регулация да отговаряме", заяви Красимир Цветков от "Национален таксиметров синдикат".

Към момента на излъчването на репортажа, фирмата продължава да извършва превози.

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.