Недоволството е заради плановете ромите от общежитията да бъдат настанени в контейнери, превърнати в домове

Протест в София заради Виетнамски общежития. Недоволството е заради плановете ромите от общежитията да бъдат настанени в контейнери, превърнати в домове, до поликлиниката във „Факултета“. Част от постройките бяха съборени след протести на жителите на другия съседен квартал "Красна поляна". 

2,4 млн. лв. са предвидени за преобразуването на транспортни контейнери в общежития, които ще бъдат построени на мястото на Виетнамските общежития. Самите общежития пък ще се преместят на 500 метра в кв. „Факултета”, на мястото на зелено игрище, където играят децата от квартала. Това е и причината за протеста.

Отново протест заради Виетнамските общежития

„Събрали сме се, защото не сме съгласни с поставянето на фургони на спортното игрище. Искат да преместят от Виетнамските общежития 30-40 души – семейства, които са от двама до пет души. Ще им бъде направен паркинг за колите. Самото място е маломерно и не позволява това. Оттам, откъдето г-н кметът иска да ги премести, са 400 метра. Той иска да направи в гетото гето. Ние сме три етноса тук – роми, мюсюлмани, българи. Пораснали сме заедно и се разбираме. Принципно проблемите идват от Виетнамските общежития. Няма къща, която да не е обрана, човек, който да не е ограбен”, разказа участник в протеста.

"Нека всички да сме солидарни и по равно да поемаме тези хора, защото те са софиянци, които живеят сред нас и ще продължим да живеем заедно. Не виждам проблем 50 апартамента да бъдат пренесени малко по-нагоре в квартала на общински терен", каза Николай Вушовски, заместник-кмет на район Красна поляна. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.