Това се случва в резултат на действията на националната армия

Подкрепеното от ООН правителство на Либия обяви извънредно положение в крайбрежния град Сирт. Решението е в резултат на действията на Либийската национална армия, предвождана от генерал Халифа Хафтар. Той е лоялен на правителството в източнолибийския град Тобрук.

Властите призовават всички военни, лоялни на правителството в Триполи, да защитят Сирт. Те заявиха, че всякаква провокация от страна на силите на Хафтар ще бъде счетена за агресия.

Италианският вътрешен министър заплаши със съд спасителите на мигранти

От 2011 г. насам Либия е разделена между две враждуващи фракции. В Тобрук е базирано правителство, оглавено от членове на Камарата на представителите. Тя наследи парламента, сформиран след свалянето на Муамар Кадафи. В Триполи се намира другата главна фракция – Правителството на националното единство.

14 тунизийски работници са били отвлечени в Либия

То е сформирано под егидата на ООН и не признава това в Тобрук за легитимно. За известен период в Либия имаше и трети претендент за властта - Правителството на националното спасение, сформирано след като ислямистки милиции овладяха столицата и на свой ред наложиха собствено управление. Техните опити обаче не бяха признати от международната общност и правителството им се разпадна през 2016 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.