Това стана ясно след среща късно снощи в Страсбург

Европейският съюз и британското правителство са успели да намерят изход от застоя около Brexit. Това стана ясно след среща късно снощи в Страсбург между председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей.

Юнкер: Brexit до 23 май или Великобритания ще избира свои евродепутати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постигнати са правно обвързващи промени в споразумението за развода. Това става само часове преди парламентът в Лондон да гласува новия вариант на сделката за излизане от Евросъюза.

Снимка7 ЕПА/БГНЕС

Тереза Мей се опитва да намери компромисно решение по спорния въпрос за границата с Ирландия. Предишният вариант беше отхвърлен с голямо мнозинство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво договори британският премиер - първо промяна в споразумението с интерпретативен инструмент, който гарантира, че Евросъюзът няма да задържи Великобритания в митнически съюз, ако не бъде постигнато споразумение за търговските отношения след Brexit. Великобритания ще може да потърси арбитраж и да излезе от сделката. Втората отстъпка е допълнение към политическата декларация, като двете страни са договарят ддо 2020-та да развият нови технологии за границата между Ирландия и Северна Ирландия, които да заменят нуждата от резервен механизъм, който да предотврати твърда граница.

„Застраховката, която гарантира, че няма да има твърда граница със Северна Ирландия е абсолютно правилна – тя е в духа на официалните ангажимента на Обединеното кралство, поети със споразумението от Белфаст и Разпети петък. Ако обаче някога прибегнем до тази застраховка, тя не може да остане за постоянно и няма да бъде основа за нашите бъдещи отношения”, заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей.

Третата промяна в сделката за Brexit е декларация на Великобритания, срещу която Жан-Клод Юнкер беше против първоначално. Тя гласи, че нищо не може да спре процедурата за излизане от резервния механизъм в случай, че не бъде постигнато споразумение за търговските отношения.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Министър-председателят и аз се споразумяхме за взаимен правно обвързващ инструмент, свързан със споразумението за оттегляне. Този инструмент осигурява смислени разяснения и правни гаранции за предпазната мярка за ирландската граница”, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„В политиката понякога получаваш втори шанс. Но трети шанс няма да има. Няма да има нови интерпретации на интерпретациите и нови гаранции за гаранциите”, каза още той.

Тази сутрин британският премиер събра кабинета на извънредно заседание, а дебатът в парламента започва в 14 часа. В 21 часа тази вечер е ключовият вот по измененията на сделката между Лондон и Брюксел. Важна е позицията на юридическия съветник на британското правителството Джефри Кокс, който трябва да каже дали договореното между Мей и Юнкер е в полза на Великобритания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.